kerstvakantie

maak je eigen ets of portret in het fries museum

Deze kerstvakantie is er van alles te doen in het Fries Museum! Van 27 tot en met 30 december en van 2 tot en met 4 januari zijn er dagelijks twee creatieve workshops voor kinderen. Ze schilderen net als Rembrandt een zelfportret of gaan aan de slag met een eigen ets. De workshops zijn gratis voor maximaal vier kinderen op vertoon van een volwassene met een entreekaartje. Aanmelden kan op de dag zelf bij de activiteitenbalie in de museumhal.

Nog op zoek naar een leuk uitje voor in de kerstvakantie? In de stijl van de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw kunnen kinderen creatief aan de slag in het museum. Van donderdag 27 tot en met zondag 30 december en van woensdag 2 tot en met vrijdag 4 januari zijn er elke dag twee workshops. Om 13.00 uur begint de workshop zelfportret schilderen. Hier leren de kinderen spelen met licht en donker volgens de technieken van Rembrandt en gaan ze vervolgens zelf aan de slag. Van 14.00 tot 15.00 uur maken ze een eigen ets door te krassen met een naald op de plastic ondergrond. Na afloop gaan de kinderen naar huis met hun eigen afdrukken.

museumdocent
Alle workshops worden begeleid door een museumdocent. Zelfportret schilderen is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar oud. De workshop etsen is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Vooraf reserveren voor de workshops is niet mogelijk, aanmelden kan op de dag zelf bij de activiteitenbalie in de museumhal. Wees verzekerd van een plekje en meld de kinderen op tijd aan op de dag van de workshop. Bij aanvang van de workshops worden de kinderen opgehaald in de museumhal, begeleiding van een volwassene is toegestaan maar is niet nodig. Na afloop brengt de museumdocent de kinderen weer terug naar de museumhal.

volwassenen
In de kerstvakantie is er ook voor volwassenen genoeg te doen. Rembrandt van Rijn en zijn Friese vrouw nemen je mee op een romantische reis naar de 17de eeuw. Met meer dan 250 voorwerpen en maar liefst 23 werken van de Hollandse meester zelf duikt Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw in het liefdesleven van de Gouden Eeuw. Bezoek ook Phantom Limb: Art beyond Escher, nog maar te zien tot en met 6 januari. De tentoonstelling zet alle zintuigen op scherp: Stap bijvoorbeeld in de installatie van Matthijs Munnik, Luminal, waarin je je in een oneindige, kleurrijke leegte waant.

Het museum is de hele kerstvakantie open op dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur en gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

De tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ wordt mede mogelijk gemaakt door de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Gemeente Leeuwarden, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Ondernemersfonds Leeuwarden, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend), Stichting Dorodarte, Siebolt Foundation en de Vrienden van het Fries Museum.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.