kerstvakantie drukte

fries museum verwacht drukte tijdens kerstvakantie

Het Fries Museum verwacht in kerstvakantie veel bezoekers voor de succesvolle tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding.

Mensen die van plan zijn deze tentoonstelling binnenkort te bezoeken, wordt aangeraden voor de kerstvakantie te komen. Om de rij voor de kassa te ontlopen, adviseert het museum bezoekers bovendien om online kaarten te kopen. Anticiperend op de drukte zijn de openingstijden tijdens de kerstvakantie iets verruimd, de precieze tijden zijn te vinden op de website. Alma-Tadema, klassieke verleiding is nog te zien tot en met 7 februari 2017 in Leeuwarden en gaat daarna op tour door Europa.

Sir Lawrence Alma-Tadema is van een van de meest succesvolle schilders van de 19de eeuw. Tijdens zijn leven wordt hij wereldberoemd met zijn werk. Alma-Tadema neemt de kijker mee naar alledaagse scenes uit de klassieke oudheid en brengt deze tijd, als eerste, echt tot leven. Zijn beelden zijn zo herkenbaar en overtuigend, dat regisseurs al meer dan een eeuw zijn werken gebruiken als blauwdruk voor historische spektakelfilms. Het Fries Museum haalde voor Alma-Tadema, klassieke verleiding meer dan 80 topschilderijen uit heel de wereld naar Leeuwarden. Deze werken vertellen samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten over zijn weg naar roem en hoe hij ons beeld van de oudheid blijvend heeft bepaald. Alma-Tadema, klassieke verleiding is de grootste tentoonstelling gewijd aan zijn oeuvre in de afgelopen honderd jaar.

succes
Het Fries Museum heeft met de tentoonstelling een absoluut succesnummer te pakken. Tot nu toe bezochten meer dan 80.000 mensen Alma-Tadema, klassieke verleiding. Nog niet eerder ontving het museum zoveel bezoekers in zo’n korte tijd. Uit publieksonderzoek blijkt dat bezoekers de tentoonstelling gemiddeld met een 8.6 beoordelen - de hoogste score voor een tentoonstelling van het museum tot nu toe. 98% van de museumbezoekers kwam speciaal voor de Alma-Tadematentoonstelling. Bezoekers komen uit heel Nederland: 80% van de Nederlandse bezoekers komt van buiten Friesland. Horeca en winkeliers haken aan met speciale arrangementen en merken een toegenomen stroom van toeristen en dagjesmensen.
Niet alleen bezoekers zijn enthousiast over de tentoonstelling. Ook de recensies in (inter)nationale media zijn zeer positief. Een greep uit de recensies:
Epic - The Guardian
Magnifiek - de Volkskrant
Dazzling - The Huffington Post
Magistrale - La Stampa

leeuwarden - wenen – londen
Alma-Tadema, klassieke verleiding gaat na Leeuwarden op reis door Europa. Van 23 februari tot en met 18 juni 2017 is de expositie te zien in Belvedere in Wenen. Van 7 juli tot en met 29 oktober 2017 staat Alma-Tadema: At Home in Antiquity in Leighton House Museum.

openingstijden
In de kerstvakantie (24 december 2016 t/m 8 januari 2017) is het Fries Museum dagelijks geopend. Het museum gaat dus ook op maandag 26 januari (2e kerstdag) en maandag 2 januari open. Daarnaast zijn de openingstijden in deze periode iets verruimd, de precieze openingstijden zijn te vinden op de website. 1e kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

publicaties

Bij de tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding geeft het Fries Museum een publicatie en een kinderboek uit. Het boek bij de tentoonstelling belicht leven en werk van Alma-Tadema door verschillende (inter)nationale experts. Het boek wordt uitgegeven door WBOOKS/Prestel en verschijnt in drie talen. De Nederlandse editie heeft dezelfde titel als de tentoonstelling, de Engelse draagt de titel Lawrence Alma-Tadema. At home in Antiquity en de Duitse uitgave heet Lawrence Alma-Tadema. Klassische Verführung. Daarnaast brengt het Fries Museum voor het eerst een kinderboek uit. Vanuit het perspectief van een van zijn dochters wordt over het leven van Alma-Tadema verteld. Het verhaal is geschreven door kunsthistorica en kinderboekschrijfster Lida Dijkstra en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het boek wordt in het Fries en in het Nederlands uitgegeven door Uitgeverij Wijdemeer en draagt de titel Wenje yn in skilderij / Wonen in een schilderij. Beide publicaties zijn verkrijgbaar in de museumwinkel en online te koop.

activiteiten
Bij de tentoonstelling wordt ook een uitgebreid activiteitenprogramma aangeboden, zoals verschillende verdiepende lezingen, een publiekssymposium, kunstworkshops, diverse bijzondere filmvertoningen en een roman toga party!