julie wheelright over mata hari

Zondag 15 oktober geeft journalist en auteur Julie Wheelwright in het Fries Museum een lezing over Mata Hari. In deze Engelstalige voordracht vertelt ze over de nalatenschap van de raadselachtige danseres en hoe zij de verwachtingen van vrouwen in de vroege 20ste-eeuwse cultuur uitdaagde. De lezing is onderdeel van een groter aanbod lezingen in het kader van de tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje, die van 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018 te zien is in het Fries Museum in Leeuwarden.

In 1992 publiceerde Julie Wheelright de biografie 'The Fatal Lover: Mata Hari and the Myth of Women in Espionage'. Sindsdien heeft ze bijgedragen aan radio en televisieprogramma’s en is ze wereldwijd uitgegroeid tot autoriteit op het gebied van Mata Hari. Als journalist schreef Wheelright onder andere voor The Guardian, The Times, Scotland on Sunday en History Today en produceerde en presenteerde ze verschillende documentaires voor de BBC, Channel 4 en The History Channel. Daarnaast schreef ze verscheidene boeken en geeft ze sinds 2007 les aan de University of London in non-fictie Creative Writing.

mata hari-lezingen

In 2017 en 2018 komen Mata Hari-kenners uit het binnen- en buitenland spreken in het Fries Museum. De onderwerpen waarover zij vertellen lopen uiteen van complottheorieën en spionage tot zoektochten naar familiebanden. Meer informatie en het aanmeldformulier zijn te vinden op de website van het Fries Museum.