inleverdag voor objecten uit WO II

Bij een verhuizing of bij het opruimen van een zolder of schuur duiken vaak objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Stapeltjes brieven, foto’s, oude films, dagboeken en ander materiaal dat een bijzonder verhaal met zich meedraagt. Deze spullen kunnen geschonken worden aan het Fries Verzetsmuseum, Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden, Missing Airmen Memorial Foundation, Kazemattenmuseum Kornwerderzand of het Fries Film Archief. Op woensdag 3 mei houden deze organisaties van 12.00 tot 16.00 uur een inleverdag in de openbare hal van het Fries Museum.

Het Fries Verzetsmuseum, Tresoar, Fries Film Archief, Kazemattenmuseum Kornwerderzand, Historisch Centrum Leeuwarden en Missing Airmen Memorial Foundation zijn op zoek naar materiaal dat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog in Friesland. Van foto’s, documenten en boeken tot sieraden, beeldjes, servies en andere objecten. Vijf oorlogsdeskundigen zitten klaar om het materiaal in te zamelen en vertellen de bezoekers vanuit hun expertise over de achtergrond van de objecten. Bovendien zijn zij op hun beurt geïnteresseerd in het persoonlijke verhaal bij deze objecten.

Ook dit jaar hopen de organisatoren, net als in voorgaande edities, weer bijzonder materiaal te kunnen bekijken en dit oorlogserfgoed in overleg met de schenkers op een goede wijze onder te brengen bij een of meer van de deelnemende instanties.

De provinciale inleverdag is onderdeel van ‘Niet weggooien!’, de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies waarbij aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië centraal staat.

Overhandiging van oorlogsverhalen
Tineke van der Wal heeft, tijdens haar stage bij Museum Drachten, 12 getuigen van de Tweede Wereldoorlog uit Friesland en de omgeving geïnterviewd en geportretteerd. Deze verhalen heeft zij gebundeld tot een boek dat op 3 mei, tijdens de Tweede Wereldoorlog Inleverdag, overhandigd zal worden aan de Hans Groeneweg, publieksconservator Fries Verzetsmuseum. De overhandiging vindt plaats om 15.45 uur en sluit daarmee inleverdag af.