in de sporen van de voc

Bekijk zaterdag 19 augustus de documentaire In de sporen van de VOC in het Fries Museum. Documentairemaker Jenne Sipman volgt het bijzondere project van de Textiel Factorij, dat Indiase ambachtslieden en Nederlandse kunstenaars samenbrengt om kennis uit te wisselen. De documentaire volgt vijf van deze kunstenaars en plaatst de culturele samenwerking in historisch perspectief. Laat je meenemen op reis van Nederland naar India en ontdek de bijzondere wereld van Sits.

textiel factorij
Lipika Bansal en Ruud Lanfermeijer vertrokken begin 2015 naar India om de Textiel Factorij te beginnen. In 2016 nodigden zij 28 Nederlandse kunstenaars uit om naar India te komen en samen te werken met Indiase ambachtslieden. Door dit soort samenwerkingen op te zetten, werkt de Textiel Factorij aan het behouden van kennis. Tegenwoordig verdwijnen in beide landen klederdrachten en ambachten in een rap tempo. Het snijden van drukblokken en kalamkari (het met de hand beschilderen van sits) zijn zeldzame vaardigheden geworden.

historisch perspectief
Tijdens de Gouden Eeuw was er een levendige handelsroute tussen India en Nederland. Met name de hoge kwaliteit stoffen, sits, uit India waren erg populair in Nederland. In de sporen van de VOC plaatst de huidige samenwerking tussen Indiase vaklieden en Nederlandse kunstenaars in historisch perspectief. Aan de hand van 5 kunstenaars wordt er een beeld geschetst hoe de oude ambachten zich tot moderne Europese kunst verhouden.

sits
Glanzend, gebloemd, handbeschilderd katoen uit India dat vanaf de 17de eeuw de wereld veroverde. Dat is sits. De prachtige patronen voelen vertrouwd en dragen tegelijkertijd een bijzonder verhaal met zich mee. Sinds de VOC de exotische stoffen naar Nederland bracht, is sits niet meer uit onze kledingkast weg te denken. De tentoonstelling neemt je mee op een reis van India naar Hindeloopen, Indonesië en Japan. Bovendien ontdek je dat kunstenaars en vormgevers zich tot op de dag van vandaag laten inspireren door het ambacht. Sits, katoen in bloei is te zien van 11 maart tot en met 10 september 2017.

De documentaire is zaterdag 19 augustus om 13.30 uur te zien in het Fries Museum. Aanmelden kan via de website. Toegang tot de film is €3,-, museumentree niet inbegrepen. Na afloop nog vragen of opmerkingen? De makers van de film zijn aanwezig voor een inleiding en een vragenronde na afloop.