historicus edwin ruis vertelt over spionage en mata hari

Zaterdag 11 november geeft historicus en auteur Edwin Ruis een lezing in het Fries Museum over Mata Hari en spionage in de Eerste Wereldoorlog. Ruis, bekend van onder andere het boek Spionnennest 1914-1918 (2012), vertelt hoe Mata Hari niet de enige Nederlander is die door de Fransen geëxecuteerd werd wegens spionage.

De lezing is onderdeel van een groter aanbod lezingen in het kader van de tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje, die tot en met 2 april 2018 te zien is in het Fries Museum in Leeuwarden. De rondleiding begint om 13.30 uur en duurt een uur. Deelname kost € 26 en is inclusief museumentree, voor museumkaarthouders kost de lezing € 13.

edwin ruis

Edwin Ruis (1971) is historicus en auteur. In 2012 schreef hij het goed ontvangen boek Spionnennest 1914-1918 over Rotterdam als het belangrijkste spionagecentrum van de Eerste Wereldoorlog. Het boek lijkt soms fictie, maar het beschrijft een harde werkelijkheid waarin de scheidslijn tussen held en boef vaak dun is. Zijn meest recente boek is Vechtmissie, over wat onterecht bekend staat als Nederlands eerste belangeloze internationale vredesmissie in Albanië.

De tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje is onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en wordt mede mogelijk gemaakt door Provinsje Fryslân, Aegon, de BankGiro Loterij, Vrienden Fries Museum, Rabobank, VSBfonds, Stichting het Old Burger Weeshuis, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Fonds Bolsward-Dronrijp 1993, Stichting Siebolt Foundation, Stichting Juckema-Sideriusfonds en Boelstra Olivier Stichting.