herdenking en bevrijding

herdenking en bevrijding in het fries verzetsmuseum

In mei is er van alles te leren, doen en beleven in het museum. 71 jaar na de Tweede Wereldoorlog herdenken we deze moeilijke periode en vieren we de bevrijding. Bij Open Joodse Huizen op 1 mei sluit het Fries Verzetsmuseum aan met instaprondleidingen over de Holocaust. Op 4 mei geeft onze publieksconservator Hans Groeneweg een lezing over de verschillende manieren van herdenking. 5 mei is er ruimte voor het vieren van 71 jaar vrijheid. Op het Befrijdingsfestival Fryslân 2016 staat het Fries Verzetsmuseum samen met Keramiekmuseum Princessehof op het Plein van de Vrijheid met een creatieve workshop: ontwerp je eigen bevrijdingstegeltje.

open joodse huizen

Op zondag 1 mei organiseert het Fries Verzetsmuseum in het kader van de Open Joodse Huizen 2016 twee instaprondleidingen voor volwassenen. Laat je meenemen in de verhalen over de Holocaust door publieksconservator Hans Groeneweg om 14.30 en 15.30. Open Joodse Huizen is een programma van bijeenkomsten in huiselijke kring op verschillende locaties in Leeuwarden om samen te herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog staat centraal. Tijdens Open Joodse Huizen vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige buurtbewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Iedereen is welkom om te luisteren en mee te praten.

Foto: Ruben van Vliet

niet weggooien

Bent u bij het opruimen van de zolder op objecten uit de Tweede Wereldoorlog gestuit? Of oude brieven, foto’s, dagboeken of documenten tegengekomen in de schuur? Gooi ze niet weg! Kom langs tussen 12.00 en 16.00 op dinsdag 3 mei bij de inleverbalie van het Fries Verzetsmuseum, Kazemattenmuseum Kornwerderzand, Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden en Stichting Missing Airmen Memorial Foundation. Experts zitten klaar op uw objecten in te zamelen en u meteen over de achtergrond te vertellen. De inleverdag is onderdeel van de gezamenlijke actie 'Niet Weggooien!’ van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies. De actie vraagt aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië.

dodenherdenking

Op 4 mei is het weer tijd om stil te staan en te en herdenken. Dit kan op verschillende manier en op verschillende plaatsen. Het kan alleen, maar ook samen met anderen. Publieksconservator Hans Groeneweg staat stil bij herdenken en licht dit onderwerp toe tijdens een speciale lezing in het Fries Museum. Aansluitend aan de lezing geeft publieksconservator Hans Groeneweg een rondleiding door het Fries Verzetsmuseum. Hier leer je meer over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd.

bevrijdingsdag

Op 5 mei werken Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Verzetsmuseum samen aan een creatieve activiteit op het Befrijdingsfestival Fryslân. Kom naar het Plein van de Vrijheid aan de achterkant van het Princessehof tussen 13.00 en 17.00 en wees creatief! Jong en oud mag naar eigen inzicht met porseleinstiften een bevrijdingstegeltje ontwerpen en deze tentoonstellen. Uiteraard mag het gemaakt kunstwerk aan het einde van de middag mee naar huis.

Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.