friese topstukken

friese topstukken

Overal in Friesland vind je kunst, cultuur en geschiedenis. Daarom lanceerde het museum de website en app Friese Topstukken. Opwww.friesetopstukken.nl kun je zien waar de voorwerpen uit het Fries Museum vandaan komen. Wist je dat Grutte Pier (met zijn grote zwaard) uit Kimswerd kwam, of waar Mata Hari in Leeuwarden woonde? Het museum ontwikkelde ook een bijzonder lespakket. Leerkrachten van 500 Friese basisscholen kregen met het projectpakket Friese Topstukken handvatten om samen met de leerlingen te kijken naar de wereld om hen heen.   

Directeur Saskia Bak gaf maandag 25 februari 2013 het startsein voor het project Friese Topstukken bij het schoolgebouw de Stringen in Akkrum. Honderden leerlingen en de directeuren van obs Akkrum en de Ds. Hasperschool bestempelden zichzelf met een lijst tot Friese Topstukken. De meest bijzondere filmpjes en foto’s van alle ingezonden topstukken van de scholen hebben een plekjeverdiend in een tentoonstelling bij het Fries Museum. Eén klas won wel een heel bijzondere prijs: een nacht in ús museum!

hoe het werkte

Via de website of de app onderzochten de leerlingen welk museumstuk uit hun dorp, stad of streek kwam. Daarna gingen ze zelf aan de slag om de kunst, cultuur en geschiedenis van Friesland in beeld te brengen. Wat zijn dingen die hen inspireren? Welke personen, voorwerpen of landschappen vinden zij bijzonder? De leerlingen maakte een 1-minuut filmpje of een foto van hun Friese Topstuk. Daarbij gebruikte ze de lijst van de poster uit het projectpakket of maakte ze zelf een lijst.

friese topstukken markt

Achttien klassen van PCBO-scholen uit Leeuwarden en omgeving zijn aan de slag geweest met Friese Topstukken en presenteerden op 10 april op de Friese Topstukkenmarkt in het Fries Museum hun resultaten. De kinderen brachten hun eigen topstuk mee naar het Wilhelminaplein en presenteerden hun verhaal.

Een impressie van de Friese Topstukkenmarkt in combinatie met de presentatie van de cd met Fryske Kanonliedjes door de Afûk:

friese topstukken in tjsek

Het programma 'Tsjek' van Omrop Fryslân liet zien hoe leerlingen van de Ds. Hasperschool in Akkrum op pad gingen om hun Friese Topstukken in beeld te brengen. Tessa en Kaz gingen naar het speelpark, Sven Mollema en Sven Bosma vonden het leugenbankje een topstuk en Femke en Elat gingen naar de slager om de friese droge worst te proeven en op de foto te zetten.