ingang van het theater, alma-tadema

We staan voor de ingang van een Romeins theater. Een bezoeker wordt uit een bronzen kar geholpen. Anderen begroeten elkaar op de trappen.

Op zijn huwelijksreis werd Alma-Tadema gegrepen door de klassieke oudheid. Hij maakte er nauwkeurige tekeningen van ruïnes en opgegraven objecten in musea. Ook verzamelde hij foto’s, boeken en objecten. Uiteindelijk bezat hij een gigantische verzameling informatie over deze periode. Van Romeinse kapsels en sieraden tot de architectonische details in gebouwen.

Ingang van het theater, Lawrence Alma-Tadema, 1866

Met dit soort schilderijen met de klassieke oudheid als onderwerp werd Alma Tadema beroemd. Om zo realistisch mogelijk te zijn, schilderde hij op de wand achter de koets zelfs de acteurslijst van het opgevoerde theaterstuk: Het meisje van Andros, een Romeinse liefdeskomedie