albertine agnes in roofkunst

Een paar jaar na het overlijden van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau-Dietz liet zijn weduwe zich met haar gezin portretteren. Albertine Agnes is op dat moment regentes voor de jonge zoon naast haar, de aanstaande  stadhouder Hendrik Casimir II. Zijn oudere zusje Amalia steekt een takje Oranjebloesem naar voren om te benadrukken, dat Albertine Agnes een Oranje is. De blote peuter is Sophia, al niet meer in leven als het gezin in 1668 wordt vereeuwigd.

Het familieportret maakt deel uit van het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Door de ongekende verzamelwoede van Nazi’s als Hitler en Goering kwamen veel werken van kunsthandelaars en particulieren tijdens de bezetting in Duitse handen. Zo kwam ook dit Nassauportret na enkele tussenstappen in het Führermuseum terecht voor een bedrag van 30.000 gulden. Na de oorlog stuurden de Amerikaanse Monuments Men een groot aantal kunstwerken terug naar Nederland.

Het portret van Albertine Agnes en haar kinderen maakt tussen 13 mei en 25 september 2017 deel uit van de tentoonstelling Roofkunst, de lange zoektocht naar de eigenaren van het Nederlands Kunstbezit in de Bergkerk in Deventer, georganiseerd door de Terborch Stichting samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

www.roofkunst.com