bezoek escher's geboortehuis in de grote kerkstraat

M.C. Escher werd geboren in het stadspaleis van Leeuwarden. Zijn geboortehuis bevindt zich ongeveer 10 minuten lopen vanaf het Fries Museum en is nog te bezoeken ook. Tegenwoordig huist er namelijk Keramiekmuseum Princessehof​.

bij escher thuis

Keramiekmuseum Princessehof eert een van zijn beroemdste bewoners: M.C. Escher. In 1898 werd Maurits Cornelis Escher, liefkozend Mauk genoemd, geboren in het Princessehof in Leeuwarden. Het nationale Keramiekmuseum brengt de wereldberoemde graficus nu terug naar zijn geboorteplek in de intieme expositie Bij Escher thuis in de kelder van het stadspaleis. In deze kleine expositie leert de bezoeker de jonge Maurits Escher kennen. Aan de hand van jeugdfoto’s, voorwerpen en een documentaire wordt de band tussen Escher en het Princessehof meer dan ooit duidelijk. Ook wordt de invloed van keramiek op het kunstenaarschap van Escher duidelijk. Bij Escher thuis is een kleine, vaste expositie in de kelder van het Princessehof en is te bezoeken met het entreekaartje Voorproefje Princessehof voor slechts 1 euro.

keramiekmuseum princessehof

Absolute hoogtepunten uit de internationaal befaamde collectie zijn de bijzondere Ming-verzameling, prachtige art nouveau en keramisch werk van kunstenaars als Karel Appel, Picasso en Armando. Naast de historische collectie geniet je er van veel hedendaagse kunst en design en is er een jaarlijks wisselende grote tentoonstelling. Bezoek tot 26 november de indrukwekkende expositie Monk van Johan Tahon en ontdek vanaf 2 juni 2018 in Made in Holland: 400 jaar wereldmerk de inspiratie, topstukken en navolging van vier grote Nederlandse keramiektradities: Delfts blauw, creamware, art nouveau en Dutch Design. Ooit woonde in dit 18de-eeuwse paleis Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van onze huidige koning. Neem vooral een kijkje in haar stijlkamer.

combineer je bezoek

Wil je het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof beide bezoeken? Koop dan voor €25,00 de voordelige combikaart.