opening nieuw hedendaags

15 april 2023
opening nieuw hedendaags

opening

katja novitskova & seeds of memory

koop tickets

Zaterdag 15 april trappen we af met maar liefst twee gloednieuwe hedendaagse tentoonstellingen: Seeds of Memory, een verhalende groepstentoonstelling met binnen-en buitenlandse kunstenaars, én de solotentoonstelling van Katja Novitskova. De hele zaterdag is het feest. Meemaken? Aanmelden kan via de ticketpagina, entree is gratis.

Reserveer nu je gratis ticket! 

programma
13.00 – 19.00 uur
Gedurende de hele middag is er een feestelijk activiteitenprogramma. De tentoonstellingen zijn vrij te bezoeken, H.T. Prins is DJ van de dag, de kunstenaars zijn aanwezig en er is een doorlopende borrel op de derde verdieping.
13.00 – 18.30 Prousts Geuren Carrousel door Frank Bloem
13.00 – 18.30 Tarot Editions met Emma Keppens
13.00 – 15.30 Masterclass met Mercedes Azpilicueta en Darsha Golova*
15.00 – 15.45 ArtTalk: curator Judith Spijksma interviewt Katja Novitskova* Deze activiteit zit vol, aanmelden is niet meer mogelijk
16.00: openingswoord door directeur Kris Callens en Judith Spijksma (in de museumhal)
16.30 – 18.30 uur
vervolg programma op de derde verdieping.

* Voor deze programmaonderdelen is er beperkt plek. Reserveren kan via www.friesmuseum.nl/tickets

masterclass: mercedes azpilicueta

Tijdens de opening geeft een van de kunstenaars uit de tentoonstelling, Mercedes Azpilicueta, samen met kunstenaar Darsha Golova een bijzondere masterclass. Dit is een unieke kans om samen te werken met ervaren textielkunstenaars. 

Het vertrekpunt van de masterclass is de traditionele Friese mode uit het archief van het Fries Museum. Ontleed een historisch stuk aan de hand van schetsen en voorbeelden en ontdek hoe het gemaakt is. Ga vervolgens aan de slag met het reconstrueren van het stuk, met behulp van verschillende patronen en kostuumtechnieken. Experimenteer met nieuwe materialen, kleuren en texturen om samen met de groep een uniek en driedimensionaal werk te maken.

Deze masterclass wordt gegeven in het Engels en is geschikt voor mensen met ervaring in textielbewerking. Zowel mensen die zelf graag kleding maken als kunstenaars zijn van harte welkom.

Tijd: 13.00u – 15.30u
Dit programmaonderdeel zit inmiddels vol, aanmelden is niet meer mogelijk.

tarot editions

Hoe ziet jouw toekomst eruit? Stel persoonlijke vragen over het heden, verleden en de toekomst tijdens de opening van Seeds of Memory en Katja Novitskova: Model Earth. Onder leiding van Emma Keppers trek je 3 kaarten, iedere kaart heeft een specifieke betekenis. Door een bepaald patroon te leggen, ontvouwt zich een antwoord op jouw vraag.

over tarot editions
In de zomer van 2020 werden 78 blanco tarotkaarten per envelop met de post verstuurd naar 78 kunstenaars in België. Er ontstond een Tarot-kaartspel bestaande uit 78 unieke kunstwerken. Tarot Editions is een initiatief van curator Adriënne van der Werf en grafisch vormgever Emma Keppens en had nooit gerealiseerd kunnen worden zonder de deelname van alle kunstenaars. Er zijn mensen die denken dat de kaarten een mystieke kracht bezitten maar Adriënne van der Werf en Emma Keppens geloven vooral dat het een medium vormt voor een dieper gesprek.

Schuif gratis één voor één tussen 13.00 – 18.30u aan bij dit programmaonderdeel. Een lezing duurt 15 minuten, houd er rekening mee dat je even moet wachten voordat je aan de beurt bent.

arttalk: katja novitskova

Ontdek alles over Katja Novitskova. In deze ArtTalk interviewt curator Judith Spijksma de Estse kunstenaar over haar werk. Novitskova’s werk draait om de relatie tussen ecologie en technologie, tussen de natuurlijke wereld en de digitale wereld. In het bijzonder is de kunstenaar gefascineerd door het toe-eigenen en in beeld brengen van het landschap en de organismen die daar deel van uitmaken. Ze ziet de menselijke hang naar (het maken van) beeld als uitingsvorm van de meedogenloze expansiedrift van de menselijke soort. Novitskova werd al geïnterviewd door Toef Jaeger voor NRC, de tentoonstelling wordt door dezelfde krant genoemd in de top 10 beste exposities die nu te zien zijn.
Tijd: 15.00 – 15.45
Dit programmaonderdeel zit inmiddels vol, aanmelden is niet meer mogelijk.

muziek

Op de derde verdieping, waar de tentoonstellingen openen, is er een bar ingericht met H.T. Prins als DJ van de dag. H.T. Prins combineert jaren ’80 elektronica en pop-extravaganza met lo-fi steppers en dub. H.T. Prins is een zijproject van Elias Elgersma, onder andere bekend van The Homesick.

prousts geuren carrousel

Ga mee op een ontdekkingstocht door je eigen herinneringen. In Prousts Geuren Carrousel neemt parfumeur en geurkunstenaar Frank Bloem je mee langs nostalgische gevoelens aan de hand van geuren. Vanachter zijn geur-bar laat Frank je geuren ruiken die het Proustiaanse-effect kunnen veroorzaken. Marcel Proust is de uitvinder van het effect dat geur je ineens mee kan voeren naar een herinnering, alsof je weer bij je oma op de bank zit. Wanneer het Frank het effect weet op te wekken krijg je een kaartje mee met de bewuste geur, om tijdens het bezoek aan de tentoonstelling af en toe de geur-herinnering weer op te roepen.

Schuif gratis tussen 13.00 – 18.30u aan bij dit programmaonderdeel.

carpool

Draag een steentje bij aan het milieu (en je portemonnee) en carpool naar deze opening! Vind hier medebezoekers uit je omgeving waarmee je samen naar het Fries Museum kunt rijden. Met één carpool helpen we de maatschappij al vooruit en dragen we bij aan een frissere lucht. Als Fries Museum streven wij ernaar om onze 'voetafdruk' steeds kleiner te maken en te werken aan een groenere bedrijfsvoering in de strijd tegen klimaatverandering. Zo willen wij ook onze bezoekers aansporen om zo 'groen' mogelijk onze kant op te komen!
Ga naar https://carpoolorganiser.com/event/opening-fries-museum om je aan te melden als chauffeur of bijrijder! 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid