kluis van sinterklaas is veilig!

20 november 2012

Geen paniek, kinderen van Leeuwarden! De Kluis van Sinterklaas is vandaag naar een veilige plek gebracht in de stad. De bijna tweemeter hoge kluis staat nu in de hal van het Fries Museum op het Wilhelminaplein! Want daar zijn ze wel gewend om schatten te bewaren. Sinterklaas wilde absoluut niet dat de kluis in het Pietenhuis op de Eewal zou blijven. ‘Het is veel te gevaarlijk voor de Kluis in het Pietenhuis. Waarom? Nou, die Pieten hebben het vreselijk druk en geen tijd om goed op te passen’, zo vertelde Sinterklaas.

plattegrond van de daken zit in kluis

Afgelopen zaterdag kwam de kluis in Leeuwarden aan bij de intocht van Sinterklaas. Die kluis is heel belangrijk, omdat daar de plattegrond van de daken van Leeuwarden in zit. Zonder plattegrond hebben Sinterklaas en de Pieten geen flauw benul waar ze de pakjes op 5 december rond moeten brengen. Directeur Saskia Bak: ‘Alle kinderen van Leeuwarden kunnen rustig slapen. Wij passen goed op de plattegrond én op de kluis. Het is voor ons een topstuk zoals het Zwaard van Grutte Pier. Het komt echt allemaal goed.’

code kluis is weg

De kluis staat nu veilig achter het glas in de museumhal. Je kunt hem goed in de gaten houden als je op het Wilhelminaplein loopt. Er is nog wel één niet onbelangrijk probleempje. Niemand weet de cijfercode meer van de kluis! Chefpiet is de code van de kluis kwijtgeraakt. Hij heeft de code op een doosje van het kwartetspel gezet maar weet nu niet meer op welk doosje. Regelpiet wilde helpen en heeft toen op alle duizenden doosjes een code gezet, maar…. Welke is nu de juiste om de kluis te openen?

Zondag 2 december om 13.00 uur is de Kluis op de Nieuwestad. Komen jullie dan allemaal helpen? Wil je meer weten over Sint en de Pieten in Leeuwarden? Klik dan snel hier