museum universiteit

komt een kever bij de rechtbank
museum universiteit

de vergeten geschiedenis van de dierenrechtszaken

 

Een loslopend varken doodt een mensenkind. De lokale rechtbank onderzoekt de zaak en oordeelt dat het varken schuldig is aan moord. Hun vonnis: de dierlijke moordenaar moet, net zoals een crimineel, openbaar aan de galg opgehangen worden. Eeuwenlang werden ‘misdadige’ dieren zoals dit varken strafrechtelijk vervolgd, geëxecuteerd, of zelfs verbannen door regionale, landelijke, en kerkelijke rechtbanken in heel West-Europa. Middeleeuws Bourgondië was het epicentrum van talrijke zulke dierenprocessen. Wat waren de drijfveren achter dergelijke rechtszaken, en wat vertellen ze ons over hoe mens en dier zich tot elkaar verhielden? Een verkenning van bijzondere verhalen uit het verleden die ons ook aan het denken kunnen zetten over onze omgang met (andere) dieren in het heden.

Datum: Zondag 30 oktober
Tijd: 11.30 - 12.30 uur
Locatie: Fries Museum
De lezing is gratis bij te wonen, wel vragen we je een kaartje te reserveren ivm de zaalcapaciteit.

Foto door Hesterliena Wolthuis
Foto door Hesterliena Wolthuis

over sven gins

Als cultuurhistoricus en promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen richt Sven zich op meer-dan-menselijke geschiedenis, met name van de middeleeuwen. Zijn huidig onderzoek omvat encyclopedische dierenbeschrijvingen, dierlijke ‘robots,’ en de strafrechtelijke vervolging van dieren. Ook is hij geïntrigeerd door hoe middeleeuws gedachtegoed terugkomt in moderne films en series zoals Jurassic Park en Westworld alsook videogames zoals Dragon Age. Daarnaast werkt hij aan ‘MONSTRVM,’ een bordspel over middeleeuwse (fabel)dieren.

De Museum Universiteit wordt georganiseerd door Campus Fryslân - University of Groningen in samenwerking met Fries Museum, Tresoar en Dbieb.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid